perjantai 8. toukokuuta 2015

Villivihanneksista ja hortailusta -Part 1...

Minulta on kyselty blogi-postausta villivihanneksista sekä hortailusta ja ensimmäinen sellainen olisi nyt tulossa.

Yleisin ilmaisu taitaa olla `hortoilu` mutta itse pidän enemmän `hortailu` sanasta!

Alkuun heti varoituksen sanoja!!

Postaus on siis ihan omien kokemusteni perusteella tehty.
Jokaisen on itse varmistettava/tarkistettava netistä tai kirjoista jokaisen villiyrtin kohdalla mitä siitä asiantuntijat sanovat! Minä en ole asiantuntija!!

En voi ottaa vastuuta siitä että joku saa allergisen reagtion tms. ja pahimmassa tapauksessa joutuu vaikka sairaalaan!
Komplikaatioitahan voi tulla kenelle tahansa ja ihan "normi ruuastakin."

On aloitettava hyvin varovasti, helppoja tuttuja kasveja ja vain vähän kerrallaan!

Jokainen on itse vastuussa omasta itsestään ja ratkaisuistaan!

Kerätkää yrtit ja kasvit vain sellaisista paikoista, joista tiedätte ettei ole myrkytetty eikä ole lähellä tietä, tehdasta tms. << Näihinkin asioihin löytyy netistä ja kirjoista tietoa!

Ja Jokamiehen oikeudet täytyy ehdottomasti myös ottaa huomioon!

Itse kerään omalta pihalta, lähimetsästä sekä äitini pihasta ja metsästä.

Täältä Hortoilu sivuilta saa tietoa mutta on olemassa myös paljon muita sivustoja, -etsimällä löytää!

Netissä on myös ristiriitaista tietoa, -joistakin kasveista mainitaan että ovat myrkyllisiä, ja joissakin toisessa samaa on käytetty ravintona!
Tällaisia tulee nyt ensimmäisenä mieleen leskenlehti sekä jättipalsami, -joista vain jälkimmäistä olen itse kokeillut.

Hyvin paljon on myös näköislajeja, esim. vuohenputken voi sekoittaa myrkylliseen kasviin, joten täysin varma on oltava mitä syö!
Täytyy hyvin tarkistaa turvallisista asiantuntija lähteistä oikeat tuntomerkit!

En ryhdy tässä antamaan neuvoja käyttötarkoituksiin, sillä yhdellä kasvilla niitä voi olla monta, -niin sisäisesti kuin ulkoisestikkin käytettynä!
Netistä ja kirjoista löytyy paljon!


Itselleni mm. vuohenputki on tuttu jo monen vuoden takaa.
Tästä parhaimpia ovat juuri ne ensimmäiset suipot pienet alut.



Kaikille taitaa olla nokkonen tuttu.






Myös poimulehti taitaa kuulua niihin monelle tuttuihin kasveihin.






Voikukasta voi käyttää nuput, kukat, lehdet ja juuren.
Voikukan nuput ovat herkkuani voi/öljyseoksessa paistettuna. Tänä vuonna ajattelin kokeilla säilöä niitä kapriksen tapaan. Meillä ei vain vielä oikein nuppuja löytynyt kun viikolla kävin hortailemassa.
Täällä "laaksossa" kun asuu niin kevät tulee aina vähän myöhemmin...




 Maitohorsman pienet alut ovat aivan parsan veroista (ellei jopa parempaa...) herkkua.



Koivun silmut (kuten myös lehdet myöhemmin) ovat terveellistä ja herkullista syötävää.



Ketunleipä eli käenkaali on varmaan monelle tuttu lapsuudesta.



Hiukan vieraampia on varmaankin maahumala.







Sekä jättipalsami, -josta jo alussa kirjoitin, että jossakin se mainitaan myrkylliseksi ja jossakin taas siitä käytetään niin näitä pieniä sirkkalehtiä kuin sitten myöhemmin vartta sekä myös kukkia.
Itse olen kokeillut näitä sirkkalehtiä enkä ole saanut mitään oireita.







Myös ahomansikan- sekä mustaherukan lehdet ovat juuri parhaimmillaan.




Tässä nyt joitakin!
Itse käytän näitä niin lämpimissä ruuissa...






Salaateissa ja jälkiruuissa.





Teen viherjauhetta ja yrttisuolaa. Myös teetä voi hyvin monista tehdä.

Mutta vielä kerran haluan muistuttaa ettette kokeile mitään sellaista kasvia joista ette ole täysin varmoja että on syötävää!

Jatkoa tälle villivihannes postauksella seuraa kun kevät etenee.
Ajattelin tehdä myös postauksen kirjoista joita minulle on vuosien saatossa kertynyt ja jotka käsittelevät luonnosta löytyviä kasveja.

Viimeisin taitaa olla tämä talvella hankkimani Sami Tallbergin Villiä Vegeä kirja.




EDIT. Vielä yksi varoituksen sana, -ja kuva...
Varokaa käärmeitä...
Kuva on otettu kännykällä, -hortailu reisullani...








4 kommenttia:

  1. Kiitos hyvästä postuksesta!
    Vuohenputkea ja maitohorsmaa olen syönyt ja hyväksi todennut. Tietenkin myös nokkonen ja voikukka ovat hyviä.

    VastaaPoista
  2. Kiitos todella hyvästä postauksesta . Olet kyllä taitava kuvaaja , kasvit selkeästi esillä. Nokkosta olen joskus kokeillut ja esim. letuissa hyväksi todennut. Ruokavinkit kiinnostaa jos vain jaksat niistä postailla.....
    Vakkari lukijasi Tuikku

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tuikku!
      Koitanpa jossakin välissä postata jotakin reseptin tapaista myös.

      Poista

Iloitsen kommenteista!♥
Muistathan kuitenkin muotoilla sanasi niin ettet loukkaa ketään ja että olet valmis seisomaan sanojesi takana ihan omalla nimelläsikin.
Blogini on julkinen, mutta kirjoitan tänne OMIA näkemyksiäni ja ajatuksiani.
Jos tuntuu että haluat tuoda oman -eriävän- mielipiteesi julki, niin voit laittaa minulle sähköpostia. Näin vältymme turhilta reposteluilta kommentti boxissa!♥